Postnatale zorg

Een eerste huisbezoek binnen de 24u na thuiskomst

Het ziekenhuisverblijf is heel wat korter geworden. De zorg zelf is niet verkort maar verschoven naar huis. Omdat thuiskomen een hele aanpassing is, komen we na je ontslag uit het ziekenhuis snel langs. We komen dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Ook al gaat alles goed raden we deze opvolging aan, de eerste dagen thuis is immers een medische opvolging noodzakelijk.

Om deze overgang naadloos te laten verlopen, zien we je graag vooraf voor een intakegesprek en bevestig je de geboorte van de baby binnen de 24u telefonisch op ons algemeen nummer. Is het niet gelukt om ons reeds tijdens de zwangerschap te contacteren, bel zeker om een afspraak te maken.

Wat doet de vroedvrouw aan huis? Kijk even mee naar een fotoreeks.

 

Dagelijkse begeleiding aan huis met medische opvolging van mama en baby

Na thuiskomst komen we dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Dit zowel na een kort ziekenhuisverblijf als na een standaard ziekenhuisverblijf. Naast medische controle en opvolging van mama en baby, beantwoorden we al je vragen. We besteden ook heel wat aandacht aan de emotionele beleving. Na verloop van tijd worden de huisbezoeken wat meer verspreid totdat we voelen dat jullie minder begeleiding nodig hebben. Je kan volgens noodzaak nog tot 1 jaar na de geboorte beroep doen op een vroedvrouw.

Kom je graag snel na de bevalling naar huis? Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is  6u na de bevalling naar huis te gaan, mits opvolging van een vroedvrouw bij je thuis. Uiteraard zijn er variaties mogelijk. Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,… Plan je een kort ziekenhuisverblijf, vraag dan  naast de medische begeleiding van de vroedvrouw ook best tijdig kraamhulp aan.

.

 

Kort in kraambed (Kik-project)

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid werken heel wat Leuvense partners samen aan de realisatie van de verkorting van het ziekenhuisverblijf na de bevalling.
De Wolk is één van de vroedvrouwenpraktijken waar moeders terecht kunnen voor de verdere opvolging thuis.
Maak reeds een afspraak tijdens je zwangerschap om het opvolgdossier op te starten.
Er wordt éénmalig een dossierkost (KIK-forfait: €25)  aangerekend, de verplaatsingskosten variëren tussen €4 en €8.

afspraak-vroedvrouw-boortmeerbeek  afspraak-vroedvrouw-landen
Meer info KIK

Borstvoedingsbegeleiding op maat

Borstvoeding geven is fijn, vele jonge mama’s vinden het heerlijk hun kindje zelf te voeden. Borstvoeding geven is een mooi, logisch en natuurlijk gevolg op zwangerschap en geboorte. Moeders zijn terecht trots als ze hun kindje zien groeien en bloeien op hun melk.

 

Bij sommige moeders verloopt het voeden vanzelf, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn mama’s die de ene hindernis na de andere moeten overwinnen vooraleer ten volle te kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Heel belangrijk bij borstvoedingsmoeilijkheden is het krijgen van de juiste begeleiding en tips. Informeer je reeds tijdens de zwangerschap, zorg voor begeleiding aan huis ook al gaat alles goed, zo kunnen we vaak problemen voorkomen. Bij moeilijkheden neem zeker contact op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Je kan tijdens de hele borstvoedingsperiode bij een vroedvrouw of lactatiekundige van onze praktijk terecht.

 

Postnatale consultaties

Naast een huisbezoek, kan je ook in de praktijk terecht voor opvolging na de geboorte. Heb je vragen over afkolven, starten met vaste voeding, is er een gewichtscontrole nodig voor de baby, twijfel niet en maak een afspraak bij je vroedvrouw.

afspraak-vroedvrouw-boortmeerbeek  afspraak-vroedvrouw-landen

 

Wachtdienst 7/7

Heb je vragen ’s avonds en in het weekend kan je steeds terecht op ons wachtnummer, daar krijg je automatisch de vroedvrouw van wacht aan de lijn. Kan ze niet onmiddellijk aan de lijn komen, spreek dan steeds een boodschap in.

 

Samenwerking andere zorgverleners

Gynaecoloog, kinderarts, huisarts, kinesist, psycholoog, kraamhulp,…

.

Bloedname voor bevolkingsonderzoek metabole aandoeningen

Elke pasgeborene krijgt tussen de derde en de vijfde levensdag een prik in de handrug aangeboden om enkele druppels bloed af te nemen. Deze prik kan zowel in het ziekenhuis als thuis gebeuren. Hiermee worden 11 aangeboren aandoeningen opgespoord. Als een ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, zal een interventie in de meeste gevallen succesvol zijn.

Je ontvangt een strookje van de kaart waarop de bloeddruppels van je kindje werden opgevangen als bewijs dat de bloedafname is gebeurd.

 

Je kan dit op de voorziene plaats in het Kindboekje kleven. Hoor je later niets meer over het resultaat van dit prikje, dan is alles in orde.