Verkort ziekenhuisverblijf na bevalling: Kort in Kraambed (KIK-project)


Als je zwangerschap normaal verloopt en er zich geen problemen voordoen rond de bevalling of tijdens de kraamtijd, is er in principe geen medisch bezwaar om naar huis te gaan en in jouw eigen omgeving verder te herstellen.

Je krijgt dan thuis de nodige medische en vroedkundige omkadering door professionele zorgverleners, zoals je huisarts, je vroedvrouw en later ook Kind & Gezin.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je gezin praktisch goed omringd wordt, zodat jij voldoende rust krijgt en hulp hebt in het huishouden. Daarom raden we aan om ook kraamzorg in te schakelen.

Voorwaarden KIK

 1. Je zwangerschap verloopt normaal, de bevalling is vlot en er zijn geen verwikkelingen in de eerste dagen op de kraamafdeling.
 2. Je maakt vòòr de bevalling afspraken met de zorgverleners die je na de bevalling thuis opvolgen (huisarts, vroedvrouw, kraamzorg…).
 3. Je voelt je, zowel fysiek als psychisch, klaar om naar huis te gaan. Thuis is alles geregeld zodat je voldoende rust kan nemen en ondersteund zal worden.

Na 2 tot 4 nachten naar huis

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kan je na een bevalling sneller naar huis.

 • Na een gewone bevalling:
  • eerste kindje: 3 nachten op de kraamafdeling
  • tweede en volgende kindje: 2 nachten op kraamafafdeling
 • Na een keizersnede:
  • na 4 nachten op kraamafafdeling

KIK-plan

Als je in aanmerking komt, zet je de volgende stappen:

 1. Contacteer je huisarts. 
Bespreek je verkort ziekenhuisverblijf en vraag of de huisarts de postnatale onderzoeken van je baby op zich kan nemen.
 2. Maak een afspraak met Vroedvrouwenpraktijk De Wolk in Boortmeerbeek of in Landen.
 3. De vroedvrouw maakt kennis met jou en je gezin en start een opvolgingsdossier. Zo kan de postnatale zorg bij jouw thuiskomst onmiddellijk opstarten.
 4. Regel voldoende hulp aan huis.
 5. Een kraamzorgdienst is speciaal aangepast aan de specifieke noden van een pas bevallen moeder, haar baby en het gezin. Dankzij hun hulp kan je stap voor stap wennen aan de baby en een nieuw evenwicht vinden.

Bekijk hier de zorgregio van Vroedvrouwenpraktijk De Wolk

 

Bevallen, wat nu?

Meld de geboorte van je kindje binnen de 24u na de bevalling telefonisch op 0468 18 77 72. Zo kunnen we de opvolging bij jouw thuis tijdig inplannen.

Binnen de 24u na je thuiskomst, komt er een vroedvrouw van De Wolk op huisbezoek, ook als dat in het weekend of feestdag is.
De eerste vijf dagen na je bevalling komen we dagelijks langs. We volgen mama én baby op, houden alle medische en emotionele aspecten in de gaten.
Je vroedvrouw doet een bloedname voor metabole screening (Guthrie).

Kostprijs

Het persoonlijke aandeel bedraagt een dossierkost van € 25 en een kilometervergoeding per huisbezoek tussen € 4-8.

Welke ziekenhuizen?

 • UZ Gasthuisberg Leuven
 • Heilig Hartziekenhuis Leuven
 • RZ Heilig Hartziekenhuis Tienen
  .
Meer info KIK